2013. szeptember 30., hétfő

2013.09.23. Hétfő

2013.09.23. Hétfő
Gombák országa
Amatőr biológusok nem tudják hová tenni a gombákat. Nem is növények, nem is állatok, de kicsit mindkettő. Az igazság természetesen ezeken a kategóriákon kívül van, azaz a gombák-gombák! Az önálló kategóriát már csak fajaik száma is indokolhatja, hiszen rengetegen vannak. Csak kisebb részük a kalapos gomba, de ezek is annyian vannak, hogy lehetetlen mindet ismerni. Karesz tegnap egy nagyon gusztusos, vastaghúsú, kékeslila színű gombát talált, melyről azt gondolta, hogy lila pereszke. Egy gombász tanár kollégája azonban felvilágosította, hogy ez egy, a sok száz pókhálósgomba közül, amely vagy ehető, vagy nem. De biztos, ami biztos, inkább nem. Ez állati… Vagy növényi???

Jótékony hatás
Lovagolni két, de inkább három okból érdemes. Versenyszerűen, hobbi és terápiás célból. Karesz kislánya nem készül versenyzőnek. Hobbinak a lovaglás drága. De mint terápia, minden pénzt megér. A ló mellett a kislány odafigyelést, koncentrációt, fegyelmet tanul. Ez a cél az elsődleges, és eddig nagyon jól be is vált. A napokban felmerült, hogy több a gond a lovaglásra járással, mint amennyi az élvezet, de győzött a józan ész. A gyereknek a lovaglásra szüksége van!

Egyszerű

Az egyszerű dolgok sokszor a legnagyszerűbbek. Karesz a tegnapi vargányát és galambgombát a legegyszerűbben akarta elkészíteni. Íme a recept:
„Hozzávalók:
30-40dkg gomba
1 doboz tejszín
1 csokor friss petrezselyem
1/2 csomag spagetti
2 ujjnyi vaj
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors, só, olívaolaj

Amíg a spagettink megfő, addig a mártást is el tudjuk készíteni, ami szerintem elég korrekt tényező.
A gombákat vágjuk fel vékony szeletekre és egy száraz serpenyőben kezdjük el megpirítani őket egy kevés só és bors társaságában. Amikor már kezd helyenként megpirulni a gomba, akkor locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és dobjuk rá a vajat. Majd a fokhagymagerezdeket is vágjuk fel vékony szeletekre és adjuk az egészhez. A vaj “besűrűsödése” jelzi, hogy eljött az ideje a tejszínnek. Öntsük rá és keverjük jól át, hogy mindenhol átjárja és pár percig lassú tűzön hagyjuk még a mártást főni. Nagyjából készen is vagyunk; húzzuk le a tűzről a serpenyőt és egy nagy halom frissen felvágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Tálalásnál az igazán bevállalósak locsolhatnak még rá egy kis frissen facsart citromlevet olívaolaj társaságában. Úgy az igazi, de természetesen anélkül is fogyasztható.
Most, hogy már meg van egy basic recept, lehet hősködni tovább, hajrá!”


Karesz nem hősködött. Csak megette…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése