2013. május 21., kedd

2013.05.18. Szombat


2013.05.18. Szombat
A gazda szeme
Karesz édesapjának van egy kis szőlő-gyümölcs birtoka, ahol a kisebb munkákat még mindig egyedül végzi. A nagyobb unkákhoz azonban már segítségre van szüksége. Ma ugyan nem volt nagyobb munka, de jó volt kimenni, körülnézni, a díszcserjéket körülkaszálni, cseresznyét szedni és úgy általában a veteményest, gyümölcsfákat megszemlézni. Mert: „A gazda szeme hizlalja a jószágot.”

Geológus
A komposzt készítés folyamán, ha egyszerre túl sok lekaszált fű kerül a komposztálóba, az befülled és bűzleni fog. Ezt megelőzendő érdemes fonnyasztani a füvet és valamilyen laza, földszerű dologgal keverni Karesz ehhez sárga löszt használt, mely finom szemcséjű és mészben gazdag, így javul a komposzt minősége is. Mindezt apukájának egy geológiai kiselőadás keretében mutatta be, mely a lösz kialakulásáról szól. Jó ilyeneket is tudni…

A puding próbája
A hétvégi program Karesz számára a szüleinél a rakott kő támfal és a betonkerítés mohátlanítása, tisztítása volt, melyhez egy régi, nagynyomású mosót kért kölcsön. A munka lassan haladt, ezért mikor a szomszéd felajánlotta a saját gépét, azt szívesen ki is próbálta. Meglepő módon az új gép jobban teljesített, égy a munka második része már fele annyi idő alatt elkészült. Vagy a régi technika kopott, vagy az új fejlődött, mindenesetre egy ilyen új gépbe érdemes lenne beruházni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése