2012. december 5., szerda

2012.12.02. Vasárnap


2012.12.02.
MEGÉRDEMELT PIHENÉS

Az ébresztőóra ma nem csörgött, itt van a VASÁRNAP! Karesz ma nem sietett a felkeléssel, sokáig és jóízűen aludt, kipihenve a tegnapi nap fáradalmait. Egészségére!

TISZTA FEJJEL JOBBAN MEGY A MUNKA

Mit tehet egy ember vasárnap, ha nincs sürgős dolga? Egy ilyen nap a legalkalmasabb a dolgok rendszerezésére, az elmaradások pótlására, tervezgetésre, írásra-olvasásra. Karesz is így tett, és el is készült az elmúlt és jövő heti tervek rendszerezésével, a feljegyzések megírásával. Jöhet az újabb hét!

RECEPTKLUB Főtt tyúk tormamártással

Karesz ma a legnagyobb kedvencét készítette vacsorára, és a jövő hétre. ISTENI lett, ezért megosztja olvasóival a titkos receptet:
Végy 2 tyúkot (ha aprólék van a fagyasztóban, az is megfelel), tedd fel egy nagy fazék vízben főni. Ha felforrt, öntsd le a habos levét és öntsd fel tiszta vízzel és tedd fel újra a tűzre. A tisztított leveszöldséget (répa, petrezselyem, karalábé, zeller, hagyma, fokhagyma) dobd a hús mellé, só, egész bors kell még hozzá. Újraforrás után takaréklángon és 3 órát kell főzni.
Ha a leves már majdnem kész, készülhet a tormamártás.
A mártáshoz, reszelt, szárított, pirított tormát használjunk. Először kevés olajon megforrósítjuk (meg ne égessük) majd a húslevesből annyi levet merünk rá, hogy még hígan folyós legyen. Cukorral, ecettel, őrölt borssal, Vegetával fűszerezzük, majd tejfölösen behabarjuk. Szükség szerint utána fűszerezünk. Ne legyen se túl édes, se túl savanyú.
A levest leszűrjük, tésztával vagy grízgombóccal tálaljuk, a főtt húst és zöldségeket pedig a tormamártással és puha kenyérrel, esetleg főtt krumplival kínáljuk!

FELKÉSZÜLÉS A TÉLI AUTÓZÁSRA

A Suzuki Ignis-ről csak a felületes szemlélő gondolhatja azt, hogy ez egy kis terepjáró. Pedig nem is tévednek nagyot! Karesz egy 8 éves 1.3-as 4X4 büszke tulajdonosa megosztja velünk tapasztalatait és a téli felkészítés sarkalatos pontjait.

  • Az Ignis-t tényleg nem terepre tervezték, mégis tartogat kellemes meglepetéseket. Az autó hasmagassága meglepően nagy, így a bakhátas földutakon sem akad fent. 4X4-es változat, amivel én is közlekedem, egy viszko-kuplungon keresztül hajtja a hátsó tengely kerekeit, így csúszós utakon is jól elboldogul. Fontos a gumikiválasztás, én a Pirelli Winter 160 Snowcontrol gumiját használom évek óta, és rendkívül jók a tapasztalataim hóban és sárban is. A jó kilátás érdekében -40 fokig hatékony szélvédőmosót használok (ennyi nem kell, de az olcsó folyadékok kerülendők), az ablaktörlő lapátokat pedig új, flexibilisre cseréltem, melyek csíkmentesen törölnek. Az akkumulátor új, gondozásmentes Varta, tavaly szereztem be. Ez az alkatrész sokakat megtréfált már téli hajnalokon. Ha gyengélkedik, időben cseréljük! Jó ha van a kocsiban hólapát és vontatókötél, indítókábel sem árt, de a meleg pléd is elfér a csomagtartóban. Nem mintha ezekre szükségem lett volna, de hátha másnak kell segíteni…
    A ma esti sűrű havazás következtében hamar latyakos lett az út, ki is próbáltam az Ignist. Egy nagy kör a városban, a kihalt és szélesebb utakon, nagy gáz, fékpróba, kanyarpróba, minden flottul ment, tiszta rally érzés fogott el. A kis kocsim újra jól vizsgázott a téli utakon.

ÜNNEPI HANGULAT

A Fő utca gyönyörű díszkivilágítása elkészült, a sűrű havazás pedig sétára invitál. Bakancs, sapka, nagykabát, és irány a Kossuth tér, ahol már kivilágítva áll a város karácsonyfája. A mindent fehér lepellel burkoló sűrű hóesésben, az adventi hangulatot árasztó sétálóutcán haladva ünnepi érzés fogja el az embert. A karácsonyfa hatalmas és szikrázóan fényes, sokan megállnak és megbámulják a hóesésben. Az adventi vásáros bódék már bezártak, de van még pár hét karácsonyig. Hazafelé már a finom vacsorára gondolva gyorsan fogy az út. Az első hó valahol mindig ünnep. Lehet, hogy csak egy pillanatig. Csak észre kell venni, hogy milyen szép…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése