2012. december 5., szerda

2012.12.05 Szerda


2012.12.05 Szerda
EGY KIS SEGÍTSÉG

Mónika ma reggel segítséget kért egy összesítő táblázat elkészítéséhez. Karesz a tapasztalatai alapján felajánlotta segítségét és elmagyarázta, hogyan lehet egyszerűen megoldani a feladatot. Mónika a nap végén mosolyogva hálálkodott és azt mondta, nem is volt olyan nehéz. Ha megoldásokban gondolkozunk, akkor megoldások születnek…

MEGFELELŐ EMBER
Henry Ford

Karesztól ma olyan ügyben kértek segítséget, amely azt erősíti, hogy a saját területén számítanak a véleményére és a tudására. Egy zűrös ingatlanügy kibogozása a feladat, melyre külső szakértő bevonásával kereste meg a választ.
Ez az eset emlékeztet arra, amit Henry Fordról mesélnek:

„A második világháború idején Henry Ford beperelte a Chicago Tribune-t becsületsértés miatt. A lap többek között azt állította, hogy Ford iskolázatlan, tudatlan pacifista. Tárgyalás lett a dologból, ahol a Tribune ügyvédei bizonyítani próbálták a lap állítását. Keresztkérdéseknek vetették alá Fordot, így akarták megmutatni, hogy csakugyan tudatlan.

Aztán egy kérdésre, amely különösen ellenszenves és sértő volt, Ford kihúzta magát, és ujját faggatózó ügyvédre szegezte.
- Ha csakugyan válaszolni akarnék az ön ostoba kérdésére, vagy a többire, amelyet eddig feltett, hadd emlékeztessem arra, hogy az íróasztalom fölött van egy sor gomb. Ha a megfelelő gombra teszem az ujjamat, tetszés szerinti ember ugrik, hogy megadja nekem a korrekt választ mindazokra a kérdésekre, amelyeket ön föltett, és számos olyanra is, amelyek megkérdezésére vagy megválaszolására önből hiányzik az intelligencia. Nos, volna szíves elárulni nekem, miért tölteném meg az agyam tömérdek fölösleges részlettel, hogy választ adhassak minden ostoba kérdésre, amikor megfelelő emberekkel vettem körül magam… olyanokkal, akik ellátnak a szükséges tényekkel, amikor hívom őket?

Egyszer és mindenkorra bebizonyította (mindenki számára, akiben van annyi inteligencia, hogy elfogadja az igazságot), hogy a valódi műveltség az elme fejlesztése; s nem pusztán a tudás gyűjtése és osztályozása.”

SZÍVESSÉG

A kipufogó egy olyan alkatrésze az autónak, ami a rozsdásodás miatt hajlamos kilyukadni vagy eltörni, esetleg mindkettő. Karesz is így járt, 2 nappal a műszaki vizsga után a kipufogó letört. A diagnózis: nem javítható, újat kell venni. Egy kolléga olcsón 11.000 Ft-ért hozott utángyártott alkatrészt, amit Sanyi a mai napon fel is szerelt, és ezért nem kért semmit, mondván, belefért az idejébe. Ez a szívesség nem marad hála nélkül.
Így sikerült ezt az estet nagyon olcsón megúszni.

VAN MEGOLDÁS

Ha könyvekre már rengeteget költöttél, de a vizsgáidra még továbbiakra lenne szükség, nem biztos hogy újabbakat kellene vásárolni. Azért van a könyvtár! Zsolt pont ebben kérte Karesz segítségét, és a megoldás a könyvtári kölcsönzés lett. Zsolt holnap meg is kapja a könyvét, mely alkalmat teremt egy kiadós beszélgetésre is, hiszen annyi minden történt az elmúlt egy évben, mióta legutóbb találkoztak.

PARÍRGYŰJTÉS

Évente több alkalommal is rendeznek papírgyűjtést az iskolában. Ez egyrészt bevételi forrás is az osztálynak, másrészt verseny is abban, hogy ki gyűjt többet. Karesz beosztása ehhez nagy segítséget nyújt, hiszen a környezetvédelemmel kapcsolatos munkájából mindenki őt keresi meg azzal, hogy szabadítsa meg a hulladékától. Ági a régi újságoktól szeretne megszabadulni, Enikő osztályának nagy örömére…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése